HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Araba Neden Gaz Yemez?

22-08-2022 13:06
Araba Neden Gaz Yemez?
Araba Neden Gaz Yemez? Günümüz koşullarında artık bir araç sahibi olmak neredeyse zorunluluk halini almış durumdadır. Birçoğumuzun arabası veya ehliyeti olsa da araba konusunda yeterli tecrübeye sahip olmayan şoför bireylerin özellikle benzinli ve LPG’li araçlarda sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri de arabanın gaz yeme problemidir. 

Araba Neden Gaz Yemez?

Günümüz yeni nesil araçlarda ve enjeksiyonlu araçlarda çok karşılaşılmasa da eski nesil karbüratör veya külbütör denen mekanizmanın mantığını anlamak bu sorumuza cevap bulmak için yeterli olacaktır. Karbüratörlü araçlar nesil olarak eski tipi ve hava akış prensibine göre çalışan araçlardır. Araba Neden Gaz Yemez? karbüratörden gelen oksijen gazı yakıtı yanma tepkimesine sokarak bir tür içten yanma reaksiyonu gerçekleştirir ve ortaya çıkan enerji iletim aygıtları ile iletilerek araç hareket kabiliyetine kavuşur.
 

Peki Araba Neden Gaz Yemez?

Bu hareket esnasında yeterli hava akışını sağlayamayan motor sistemi içindeki yakıtı tam performans ile yakamaz. Bu sebepten araçlarda gaz yememe, çekişten düşme, bayılma ve boğulma gibi birçok etki ile sürücüler karşı karşıya gelirler.
 

Peki Gaz Yemeyen Arabanın Sorunu İçin İlk Ne Yapılmalıdır?

 
Şayet aracınız eski nesil karbüratörlü hava akışlı bir motor ise kaput içindeki karbüratör aksamının hava tahliye ve hava hortumları mutlaka gözden geçirilmelidir. Bu konuda şoför arkadaşlarımızın basit bir şekilde uygulayacağı birkaç yol muhakkak ki bulunmaktadır. Elinize bir bez alıp hava akımını hissettiğiniz yere basınç yapıp karbüratör açıklığı dışında hava akışı var ise o havayı kesilmelidir. Araba Neden Gaz Yemez? Bunu kısa devre gibi düşünmek gerekir. Hava kaçağı tespit edilip kaçak bölgesi kapatılıp araca ufak ufak gaz verilmelidir.

Gaz verme işlemi esnasında araçtaki tepki dinlenmelidir. Şayet bu işlem sonunda aracınızın sesi olağan sesine ve rölanti dengesi normale döndüğünde sorunun büyük bir ihtimalle kaynağını tespit etmişsiniz demektir. Elinizde bulunan imkanlar doğrultusunda hava kaçağı idare edebilecek şekilde kapatılmalıdır. Bunun için koli bandını kullanabilirsiniz. Hava kaçağı kapatıldığında yapmanız gereken ilk iş ise aracınızı  yıpratmadan, devri dengeli tutarak, aracınızın limitlerini zorlamadan bir ustaya götürmek hem sizin maddi kaybınızı hem de aracınızın ömrünü koruyacaktır. Unutulmaması gereken yegane şey; aracın sorunu erken tespit edip erken tedavi edilmelidir. Tedavi ne kadar gecikirse aracınızın farklı aksamlarındaki sorunlar baş gösterecek ve size ilerleyen vadede daha çok  sorun açacağını unutmamalısınız.
 
Hava akışında sorun yok ise aracınızın başka sorunları var demektir. Örnek vermek gerekirse aracınızda kalitesiz akaryakıt kullanımı buna bir sebep olabilir. Aracınızda kullandığınız yakıtı bir yemek gibi düşünülmelidir. Siz sağlıklı beslenirseniz vücudunuzda sağlıklı olacaktır. Eğer sürekli aynı besinleri tüketirseniz bu besinler artık yararından çok zarara sebebiyet verebilir. Araba Neden Gaz Yemez? O nedenle belirli bir akaryakıtı sürekli kullanmakla birlikte arada sırada akaryakıtınız yine kaliteli ancak farklı bir yakıtla değiştirmek aracınızın akaryakıta alışmasını önleyecektir. Ford Yedek Parça Her ne kadar eski tip araçlara göre anlatmış olsak ta yeni nesil araçların kendi bilgisayarları birçok arızayı kendi içinde tespit edebilmektedir. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.