HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

ABS Fren Sistemi Nedir?

26-08-2022 17:21
ABS Fren Sistemi Nedir?

ABS Fren Sistemi Nedir? Otomobillerin en önemli aksanlarının başında fren sistemleri gelmektedir. Fren sistemleri bizi hayata bağlayan en önemli ekipmanların başındadır. Bu nedenle üreticiler fren sistemlerini geliştirmek için sürekli yeni teknolojiler geliştirirler. Bu teknolojilerin en çok bilineni ise ABS fren sistemidir. Kitlenme önleyici fren sistemi çoğu durumda hayatımızı kurtarıcı bir rol oynar. Aslında çalışma mantığı çok basit olan bu sistem bizim en güvenli şekilde fren yapmamızı sağlar. Peki ABS Fren sistemi nedir? Nasıl çalışır? Ne işe yarar?

ABS Fren Sistemi Nedir?

ABS (Anti-lock Braking Sistem – Kitlenme önleyici fren sistemi) aslında adından da anlaşılabileceği üzere sert bir fren yaptığımızda aracın tekerleklerinin kitlenmesini önler. ABS Fren Sistemi Nedir? ABS olmayan bir araç ile doğru dozajlama yapmadan fren pedalına basarsak fren kitlenecek ve araç kaymaya başlayacaktır. ABS sistemi burada bu kitlenmenin önüne geçer. Bize olabilecek en iyi fren performansını sunar. ABS’nin bir diğer faydası da yağmurlu havalarda ortaya çıkar. Yağmurlu havalarda veya kaygan zeminde, sert bir fren yapsanız bile frenin kitlenmesini engeller ve sizin direksiyon hareketlerinizin tekerleğe aktarılmasını kolaylaştırır.

Bu nedenle ABS fren sistemimizin doğru çalıştığından emin olmalı, gerekli bakımlarını doğru zamanlarda yaptırmalıyız. Aksi halde aracımızın fren sisteminden tam verim alamayız.

ABS Nasıl Çalışır?

ABS Fren sistemi nedir sorusuna cevap bulduğumuza göre bir de ABS sisteminin nasıl çalıştığına bakalım. ABS aslında freni sürekli sıkıp bırakan bir sistemdir. ABS Fren Sistemi Nedir? Siz pedala sonuna kadar bassanız bile ABS saniye 5-6 kere freni sıkıp bırakır. Böylelikle olası bir kitlenmenin önüne geçer. Bu işlemi saniyeden bile kısa sürelerde yaptığı için herhangi bir tehlike de yaratmaz. Böylelikle bir aracı kaymadan durabileceği en kısa mesafede durdurmuş olur.  Ayarıca makale arasında belirtmek isterim ABS sistemleri sorunları için Peugeot yedek parça şirketimizin ana sayfasında ihtiyacınız olan marka model için aradıklarınıza ulaşabilirsiniz.

ABS’nin Faydaları Nelerdir?

  1. Kayma yaşanmadan olabilecek en kısa sürede aracın durdurulmasını sağlar.
  2. Yağmurlu veya kaygan havalarda tekerleklerin kitlenmesini engelleyerek direksiyon hakimiyetini artırır.
  3. Bir insanın yapamayacağı kadar freni sık bırak yaparak en konforlu ve güvenli duruşu sağlar.
  4. Sert fren yapmanızı kolaylaştırır, doğru dozaj lama yapamasanız bile tekerleklerin kitlenmesini ve aracın kaymasını engeller.
  5. ESP gibi yardımcı elektronik sistemler varsa bunların çalışmasını sağlar. ESP gibi sistemlerin temeli ABS sistemine dayanır. Bu nedenle aracın kaymasını engelleyen en temel sistem ABS’dir. Diğer sistemler bu sistem üzerine inşa edilmiştir.

ABS fren sistemi otomobilimizin en doğru şekilde durmasını sağlayan sistemdir. Birçok kazanın önüne geçer. Tabii ki ABS sisteminin düzgün çalışması için aracımızın bakımlarını zamanında yaptırmalıyız. Fren hortumlarımızı, fren hidrolik sıvısını vaktinde ve otomobil üreticimizin önerdiği ürünler ile değiştirmeliyiz. ABS Fren Sistemi Nedir? ABS’nin doğru şekilde çalışması için gerekli en önemli parçalardan birisi de tabii ki lastiklerimizdir. Artık kullanım ömrünü doldurmuş bir lastik ABS’ye rağmen kayma yapacaktır. Bu da hem can güvenliğimizi hem de sürüş güvenliğimizi tehlikeye atacaktır. Otomobilimizde kullandığımız lastiklere dikkat etmek bu nedenle çok önemlidir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.