HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Fren Kaliperi Nedir?

26-08-2022 17:44
Fren Kaliperi Nedir?

Fren Kaliperi Nedir? Aracımızın fren sistemi hem sürüş güvenliğimiz hem de can güvenliğimiz için en önemli sistemlerden birisidir. Fren sistemi birçok parçadan oluşur. Bunlar fren hortumları, fren vakum pompası, hidrolik sıvıları, fren diskleri, fren kaliperleri ve balatalardır. Bu parçaların içinde ne önemli rollerden birisini de fren kaliperleri üstlenmektedir. Peki fren kaliperi nedir? Ne işe yarar? Bozulursa ne olur?

Fren Kaliperi Nedir?

Fren kaliperi aracımızın diskinin üzerinde bulunur. Fren kaliperinin içerisinde fren balatalarımız yer alır. Aracımızın fren pedalına basıp, yavaşlamak istediğimizde kaliper içindeki balatalar yardımı ile diski sıkıştırır ve aracımızı yavaşlatır. Aslında fren sisteminin en sonunda yer alan ve en önemli parçalarından birisidir. Doğru oranda sıkıştırmaması aracımızın sert frenler yapmasına veya fren dozajının yeterli olmamasına neden olur.

Fren kaliperleri hidrolik sistemle çalışır. Fren Kaliperi Nedir?  Biz pedala basıkça fren hidrolik sıvımız sıkışır ve kaliperleri iter, bu itişin sonunda fren balatalarımız diske değer ve aracımızı yavaşlatır. Fren pedalından ayağımızı kaldırdığımızda ise hidrolik sıvımızın basıncı azalır ve kaliperler kendini bırakır. Bu şekilde frenleme işlemi gerçekleşmiş olur. Bu arada otoyedekmarket.com sitemiz sizlere sunduğu tüm fren ve diğer Peugeot yedek parça ları sizlere sunmaktadır.

Fren kaliperi aracın dışarısından rahatlıkla görülebilir. Jantımızın içerisinde yer alan büyük yuvarlak parçanın (fren diskimizin) üstünde bulunur. Fren Kaliperi Nedir?  Onu sanki tutuyormuş gibi bir görüntüsü vardır. İçerisinde fren balatalarımız yer alır. Aracın dışarısından rahatlıkla görünmesi çevre şartlarıyla da fazlasıyla etkileşimde bulunmasına neden olur. Bu nedenle yağmurlu, çamurlu yollardan geçtikten sonra mutlaka gözümüzle kontrol etmeliyiz. Kaliper ile baltaların arasına bir şey girip girmediğine bakmalıyız.

Bu tür istenmeyen parçaların fren kaliperimize girmesinin çok ciddi can ve mal güvenliği sorunu yaratacağını unutmamalıyız. Bakım zamanlarında doğru olarak kontrol ettirmeli, konumunu ayarlatmalıyız. Gerektiği zamanlarda değişimini sağlamalıyız. Herhangi bir fren hidroliği sıvısı kaçağı olmadığından emin olmalıyız.

Fren Kaliperi Bozulursa Ne Olur?

Fren kaliperlerimiz bozulursa tabii ki frenlerimiz yeterince tutmaz. Aracımız belli bir yöne doğru çekme yapabilir. Bu nedenle aracımız ve bizim için hayati parçalardan birisidir. Mutlaka kontrol ettirilmeli ve zamanında değişimi sağlanmalıdır. Herhangi bir hidrolik kaçağı olmadığına dikkat edilmelidir. Fren Kaliperi Nedir?  Balata değişimlerinden sonra konumu doğru ayarlanmalıdır. Aksi halde;

  • Aracımızın yeteri kadar fren yapamamasına ve frenlerimizin tutmamasına neden olabilir,
  • Fren balatalarını fazla sıkıştırarak hem balataların daha çabuk bitmesine hem de fren diskimizin daha hızlı yıpranmasına neden olabilir.
  • Doğru konumda değilse veya görevini tam yapamıyorsa yeterli hidrolik basıncının oluşmamasına ve fren performansının düşmesine neden olabilir.
  • Olması gereken pozisyondan daha sıkı (diske daha yakın) veya herhangi bir sorun nedeni ile tam açılamıyorsa aracımızın gereksiz yere fren yapmasına bunun sonucunda daha çok yakıt tüketip, boş yere balata ve disklerimizin çabuk yıpranmasına neden olabilir.
  • Gereğinden fazla bolsa (disklere uzaksa) yeterli fren gücünü oluşturmayabilir. Bu da kaza yapmamıza, frenlerimizin tutmamasına neden olabilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.