HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Gaz Kelebeği Nedir? Ne İşe Yarar?

26-08-2022 17:40
Gaz Kelebeği Nedir? Ne İşe Yarar?

Gaz Kelebeği Nedir? Ne İşe Yarar? Aracımızın motor kaputunun altında birçok parça bulunuyor.  Bu parçalardan birisi de motorumuzun hemen üstünde yer alan ve motorumuza hava sağlayan gaz kelebeği oluyor. Gaz kelebeği adından da anlaşılabileceği gibi aracımıza verdiğimiz gazı yönetmemizi sağlayan parçalardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Aracımızın motorunun ihtiyaç duyduğu havayı sağlıyor.

Bu sayede aracımızın motorunun en ideal şekilde çalışmasını ve en verimli halde yanmanın gerçekleşmesini sağlar. Peki Gaz kelebeği nedir? Doğru çalışmazsa ne olur? Gaz kelebeğinin açıklığı neye göre ayarlanır?

Gaz Kelebeği Nedir? Ne İşe Yarar?

Bilindiği üzere benzinli araç motorlarının çalışması için yakıt ve hava gerekir. Gaz kelebeği de tam olarak burada görev yapar ve motorun ihtiyaç duyduğu havayı sağlar. Gaz kelebeğinin içinde kelebek benzeri bir aparat vardır. Bu aparat açılıp kapanarak motorumuza hava girmesini sağlar.

Bu nedenle adı gaz kelebeğidir. Gaz kelebeği içeriye ne kadar yakıt alacağını birkaç sensörden gelen ve araç kullanıcısından gelen emirlere göre belirler. Eğer araç kullanıcısı gaza sert basarsa gaz kelebeği daha çok açılacak ve motora daha çok hava sağlayacaktır. Eğer araç kullanıcısı gaza çok daha az basarsa bu durumda gaz kelebeği daha az açılır ve motora daha az hava sağlar.

Gaz Kelebeğinin Doğru Çalıştığı Nasıl anlaşılır?

Motora giden yakıt 3 şekilde gidebilir. Birincisi ve en ideal olanı yakıt ve havanın en ideal koşulda olmasıdır. Bunun dışında zengin karışım dediğimiz yakıtın çok, havanın az olduğu dururumdur. Son durum ise havanın çok, yakıtın az olduğu ve fakir karışım diye adlandırılan durumdur. Gaz Kelebeği Nedir? Ne İşe Yarar? Gaz kelebeği eğer doğru çalışmıyorsa, filtremizde bir sorun varsa, gaz kelebeğine gelen borularda bir kaçak varsa bu durumda bu tür sorunlar olabilir. Aracımızın fakir veya zengin karışımda çalışması;

  1. Aracımızın yokuşlarda boğulmasına,
  2. Daha çok yakıt tüketmesine,
  3. Çekişinin düşmesine neden olabilir.

 Bunlar tabii ki istenmeyen durumlardır. Bu nedenle gaz kelebeğinin ayarı iyi yapılmalı, filtreler kontrol edilmeli ve zamanında değiştirilmeli, aracımızın hava alışını sağlayan borularda herhangi bir kaçak olmadığı düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Aksi halde aracımızdan gerekli verimi alamayız. Gaz kelebeğinde bir sorun varsa aracınız ilk çalışmada geç çalışır, motor arıza ışığı yanabilir, rölantisi düzensiz olur, rölantide çalışırken stop edebilir. Bu gibi durumlar varsa mutlaka gaz kelebeğinizi kontrol ettirmeniz gerekmektedir. otoyedekmarket.com sitemiz sizlere Peugeot Yedek Parça sunmaktadır, Garantili ve kusursuz yedek parçaları bizlerden almanız mümkündür.

Gaz Kelebeği Açıklığını Nasıl Ayarlar?

Gaz kelebeğinin ne kadar açılacağı başta sürücünün gaza ne kadar bastığı ile ilgilidir. Araç sürücünün gaz tepkisine göre gaz kelebeğinin açıklığını ayarlar. Eğer gaz kelebeği doğru çalışmıyorsa bu açıklık yanlış ayarlanır ve motorun fazla veya az hava almasına neden olur. Gaz Kelebeği Nedir? Ne İşe Yarar? Bu da bazı sorunlara neden olabilir. Aracınızın bakımlarını yaptırırken mutlaka gaz kelebeğini de kontrol ettirmeli ve bir sorunu varsa tamir ettirmelisiniz.

 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.