HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Hava Akışmetre Sensörü Nedir?

29-08-2022 13:11
Hava Akışmetre Sensörü Nedir?

Hava Akışmetre Sensörü Nedir? Arabalar, pek çok işlevsel ve önemli parçanın bir araya gelmesi ile oluşur. Bu parçaların sağlığı arabanızın genel performansını direkt olarak etkiler. Hava akışmetre sensörü de bunlardan biridir.

Hava Akışmetre Sensörü Nedir?

Hava akış metre sensörü, arabanızın hava filtresi kısmından gaz kelebeği bölümüne giden havayı ölçen bir modüldür. Kütle akış sensörü olarak da isimlendirilebilmektedir. Günümüzde bu sensörler hacim sensörlerine göre çok daha fazla tercih edilmektedir. Aracınıza sağlanan hava akışını etkileyen ortam sıcaklığı, bulunan rakım ve zorlamalı indüksiyon gibi pek çok faktör bulunmaktadır.

Bu faktörlerin ihmal edilmemesi hava akış metre sensörlerini daha kullanışlı bir hale getirmektedir. Hava akışmetre sensörünün çalışma biçimi araç yönetim sistemi ile iç içedir. Hava Akışmetre Sensörü Nedir?  Sensörün ölçümleri elektronik vasıtalarla aracın bilgisayarına (ECU) nakledilir. Bu sayede araç bilgisayarının motora sağlanan hava-yakıt karışımını optimize etmesi daha kolay bir hale gelir. Bu da araç performansınızın daha yüksek olmasını ve istenmeyen yavaşlıklarla karşı karşıya kalınmamasını sağlar.

Otomotiv sektöründe genel olarak iki tip hava akış metre sensörü kullanılmaktadır. Bunlar kanat ölçer sensörleri ve sıcak tel sensörleridir. Bunlardan sıcak tel şeklindeki sensörler MAF sensörü olarak isimlendirilmektedir. Ve en çok kullanılan modelde budur. İki modelde de hava kütlesinin ölçümleri müstakil bir şekilde ölçülmez. Kütle ölçümü için genel olarak farklı parçalar ve sensörler de gerekmektedir.

Hava Akışmetre Sensörü Arızalanırsa Ne Olur?

Hava akışmetre sensörünün arızalanması durumunda havanın kütle ve sıcaklık değerleri araç bilgisayarına doğru bir şekilde iletilemez. Bu da motor optimizasyonunun sağlıklı bir şekilde yapılamamasına yol açar. Bu sayede motorun performansı düşer ve daha kalitesiz sürüş deneyimleri ile karşı karşıya kalınır. Enerji dengesinden kaybettiği enerjiyi yakıttan temin edecek olan motor, aracınızın normalden daha fazla yakıt tüketmesine sebebiyet verir. Akışmetre dahil aklınıza gelen tüm Peugeot yedek parça talepleriniz için yanınızdayız.

Hava Akışmetre Sensörü Arızasının Belirtileri Nelerdir?

Hava akışmetre sensörünün bozulup bozulmadığını anlamamızı sağlayan çeşitli kronik belirtiler mevcuttur. Bu belirtiler sayesinde problemin farkına varıp oluşan olumsuzluklardan kısa sürede kaçınmamız mümkündür.

En çok karşılaşılanlardan olan ve ilk sıra da sayabileceğimiz belirti motorunuzun çalışmaya başlarken fazla sarsılmasıdır. Hava Akışmetre Sensörü Nedir?  Eğer motorunuzu çalıştırırken böyle bir durumla karşılaşıyorsanız hava akış metre sensörünüzün kontrol edilmesinde fayda vardır.

Aracınızın rölantide duramaması ve sürekli bir şekilde devir alması da hava akış metre sensörünüzün bozulduğuna işaret edebilir. Sürekli bir rölanti problemi yaşanmaya başladıysa hava akışmetre sensörünü kontrol ettirmelisiniz.

Bir diğer belirtide normalin üstünde tüketilmeye başlanan yakıttır. Aracınız olması gerekenden daha fazla yakıt tüketmeye başladıysa problem hava akışmetre sensörü kaynaklı olabilir.

Hava Akışmetre Sensörü Nasıl Temizlenir?

Hava akışmetre sensörü sürekli bir hava akışı ve tozuyla karşı karşıya kaldığı için zamanla kirlenmesi oldukça doğaldır. Sensörün temizliği için aerosol elektronik yapılı temizlik ürünleri veya balata spreyleri kullanılabilir. Ayrıca temizlik yöntemi olarak sadece püskürtme kullanılmalıdır. Hava Akışmetre Sensörü Nedir?  Diğer yöntemler sensörün elektronik yapısına zarar verebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.