HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Helezon Yayı Nedir?

26-08-2022 17:31
Helezon Yayı Nedir?

Helezon Yayı Nedir? Otomobillerimiz birçok sistem ve parçanın bir araya gelmesi ile oluşan yapılardır. Bu parçalardan bazıları otomobilimizin hareket etmesini, bazıları konforu, bazıları ise güvenliği sağlar. Otomobilimizin alt takımında bulunan, amortisör sistemi ile beraber görev yapan parçalardan birisi de Helezon yayıdır. Helezon yayları aracımızda amortisörün etrafında bulunan yaylardır. Helezon yay hem araç içerisindeki konforu artırır hem de araca gelecek olan darbeleri sönümlemeye yarar. Peki helezon yayaları ne işe yarar? Helezon yayı nedir?

Helezon Yayı Nedir?

Helezon yayı aracımızın süspansiyon sisteminin bir parçasıdır. Süspansiyonumuzun etrafında sarılı olan bir yaydır. Bu yayın amacı, aracımızın aldığı darbeleri yumuşatmaktır. Aracımıza gelen sert darbeleri emer. Bu sayede hem araç içerisindekilere daha konforlu bir sürüş yaşatır hem de aracın diğer parçalarının gelen bu sert darbelerden en az düzeyde etkilenmesini sağlar. Yoldaki çukurları, geçtiğimiz tümsekleri veya buna benzer darbeleri olabildiğince sönümler. Helezon yayı bazı araçlarda sadece ön takımda yani ön iki tekerlekte bulunurken bazı araçlarda 4 tekerlekte de vardır.

Birçok hafif ticari veya ağır ticari araçlarda ise helezon yayı yerine makaslı sistemler kullanılır. Yani bazı hafif ticari araçlar ile tüm ağır ticari araçlarda helezon yayı bulunmaz. Helezon Yayı Nedir? Bu yay daha çok binek araçlarda konforu artırmak ve aracın aksamına gelen darbeleri azaltmak için kullanılır.

Helezon Yayı Ne İşe Yarar?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi helezon yaylarının birçok faydası vardır. Bunlar;

  1. Kasis, tümsek veya çukur gibi bir yerden geçerken darbeleri sönümler.
  2. Araç içerisine giren darbe miktarını azaltır. Böylelikle konforlu bir sürüş sağlar.
  3. Aracın alt takımının veya ön takımının aldığı darbeleri en aza indirir. Böylelikle alt ve ön takımın çok daha sağlam kalmasını, daha yavaş aşınmasını sağlar. Gelecek ani darbelere karşı korur. Ayrıca çeşit çeşit helezon yayları için Pejo Yedek Parça sitemize  ulaşabilir her yedek parçayı otoyedekmarket.com dan alabilirsiniz.

Helezon Yayının Ömrü Var Mıdır?

En çok sorulan sorulardan birisi de bu yayların ömrü var mı yoksa sonsuza kadar kullanılabilir mi sorusu oluyor. Helezon yayının da diğer tüm parçalarda olduğu gibi bir ömrü vardır. Fakat bu ömür çok uzundur. Ortalama bir araçtaki helezon yayı sizi 150 bin ila 200 bin km arasında götürecektir. Bu sürenin sonunda ise değişmesi gerekmektedir.

Eğer yayı zamanında değiştirmezseniz aracınızın aldığı darbeler artacaktır. Bu artan darbeler hem sizin konforsuz bir şekilde seyahat etmenize neden olacak hem de aracın diğer parçalarına daha fazla yük binmesine neden olacaktır. Bu da hem sürüş güvenliğini hem de sürüş konforunu düşürecektir. Helezon Yayı Nedir? Bunun yanında helezon yayımızı bastırmak, ısıtmak gibi yöntemlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu yöntemler yayımızın ömrünün hızla bitmesine neden olacaktır.

Aracınızın yayının ömrünü doldurduğunu anlamak genellikle kolaydır. Ömrü dolan yaylar kırılabilir, ses yapabilir veya titreşimlere neden olabilir. Helezon Yayı Nedir? Bunun yanında çukur veya tümsekten geçerken normalden fazla sarsıntı yapabilir. Bu tür yaylar derhal değiştirilmelidir.  

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.